תקופת הקורונה גרמה ללא מעט אנשים להרהר לגבי תחום העיסוק שלהם ושביעות הרצון שלהם ממקום העבודה.
מאיפה מגיעה המוטיבציה הפנימית והמשמעת העצמית לעשות את זה לבד? ומי הם אותם אנשים שעושים את זה?
ראיון עם תמיר פלג, מנכ"ל ומייסד מכללת יוזמות
בימים אלו של אינסוף שינויים וחוסר הוודאות שגובר,
אנחנו עדים לתופעה חדשה בתחום התעסוקה – אנשים שמחליטים לקחת
אחריות על החיים שלהם ובעיקר על תחום העיסוק שלהם.
הם לא מסתפקים בחיפוש עבודה חדשה או רכישת קורס ולימודים,
מדובר על אנשים שמחליטים לעשות הסבה מקצועית בעצמם.
בעשר אצבעותיהם לעשות הכל לבד – לבחור את המקצוע, לאסוף חומרי לימוד, להקדיש זמן ומשאבים עצמיים, לשבת, ללמוד ולרכוש מקצוע חדש.
השאלה הנשאלת היא – מה גורם לאותם אנשים להחליט שזה הזמן, ושהם הולכים לעשות את זה לבד? ולא פחות חשוב – איך אנשים מצליחים להניע את עצמם לקראת מהלך כזה?
אם ניכנס טיפה לעומק של היווצרותם של תהליכי שינוי,
נוכל ללמוד ממודל 'מעגל השינוי' – מודל של פרוצסקה ודיקלמנטה
המודל מדבר על 6 שלבים שהאדם עובר בדרך לשינוי גדול , משלב ההרהור בשינוי ועד שלב היישום:
קדם הרהור – הרהור- החלטה – פעולה – שימור – נפילה.
חשוב להבין שהשינוי לא קורה ביום אחד. אדם שהחליט לעשות שינוי משמעותי כמו הסבה מקצועית עצמאית, הוא אדם שמזה זמן השינוי מהדהד בראשו, משהו היה לו חסר בעיסוק המרכזי שלו, זה הציק לו וגרם לא חוסר שקט, עד שהגיע להחלטה על שינוי.
אם מסתכלים על התקופה הנוכחית, עברו כ- 8 חודשים מפרוץ הקורונה, שגרמה ללא מעט אנשים להרהר לגבי תחום העיסוק שלהם ושביעות הרצון שלהם ממקום העבודה. חלקם פוטרו או יצאו לחל"ת, מה שאילץ אותם לקבל החלטות לגבי המשך הקריירה ואצל אחרים המשבר פשוט גרם לחישוב מסלול מחדש.
בשני המקרים, הרי שהסבה מקצועית היא לא עניין של מה בכך.
מאיפה מגיעה המוטיבציה הפנימית והמשמעת העצמית לעשות את זה לבד?
אפשר להצביע על 3 גורמים מוטיבציה עיקריים לשינויים בסדר גודל זה:
- כאב – כן כאן, כאב (פיזי, תודעתי או רגשי) הינו מעורר מוטיבציה מטורף.
כשאנחנו נמצאים במצב משבר (יכול להיות אילוץ של פרנסה, זמן, כס, יחסים, ילדים וכו') אנחנו מקבלים אומץ, מקבלים דחיפה, מתעוררים על עצמנו. כאב מניע אותנו לפעולה! - מודעות – אנשים שמודעים לעצמו, שעברו תהליכי התפתחות אישית כאלו או אחרים, הם אנשים שמחוברים לצרכים והרצונות שלהם וכן אנשים שלוקחים אחריות ועושים פעולות אמיתיות לשינוי
- תשוקה בוערת – כשאנחנו משתוקקים לעשות משהו, כשעיסוק חדש נוגע בתצשוקה פנימית עמוקה ויושב על הצרכים הכי בסיסיים שלי – אז אני מתמלא במוטיבציה אדירה שמניעה אותי לפעולה.
מי הם אותם האנשים שעושים את זה? מה יש בהם שאין באחרים?
- אנשים פרו-אקטיביים – אנשים שלוקחים אחריות על חייהם, שרואים הזדמנות גם במצבים קשים, ששואלים את עצמם מה הם יכולים לעשות בשביל שיהיה יותר טוב (ולא מאשימים את הסביבה).
בדרך כלל אלו הם אנשים עם משמעת עצמית מאוד גבוהה. - אוטודידקטים – אנשים שיש בהם מיומנויות של למידה עצמית, סקרנות שיוצרת חקירה.
- בעלי אמונה עצמית– אנשים שעושים שינויים גדולים מעצמם, הם אנשים שמאמינים ביכולות שלהם, שסומכים על האני הפנימי שלהם ויש להם בטחון עצמי- אף אחד לא יכול לערער אותם מבחוץ.
- טיפוס ה'יזם' – אנשים יצירתיים, יצרני פתרונות, לא מפחדים לקחת סיכונים, מתנסים וסקרנים.
מה שבטוח, הסבה מקצועית עצמאית דורשת מיומנויות רבות פנימיות וגם חיצוניות: שילוב של מודעות, תשוקה, פרו-אקטיביות ואמונה עצמית גבוהות , יחד עם תכונות יזמיות.